Jdi na obsah Jdi na menu
 


Narozdíl od většiny v domácnostech chovaných hlodavců je březost u osmáků velmi dlouhá a přesahuje i délku březosti např. morčat. Trvá přibližně tři měsíce, většinou v rozmezí 83-90 dnů, podle počtu mláďat. Obecně lze říci, že čím více se mláďat narodí, tím je březost delší. (Pro srovnání - křeček zlatý má dobu březosti 16 dní, křečík džungarský 21 dní, králík 30 dní, myši 20 dní, morčata 63-69 dní.) Před nadcházejícím porodem bychom měli celou ubikaci dobře vyčistit (případně i vydezinfikovat) a čistě podestlat. Žádné další další kroky nejsou nutné. Samičky si do „své" skrýše (dřevěného domečku, pařezu apod.) nanosí seno a připraví z něj hnízdo. Blížící se porod poznáme především podle toho, že samičce (která byla celkově zakulacená) se začíná bříško „sesouvat" níž a dozadu. Při pohledu shora jí začíná výrazněji vystupovat páteř, postaví-li se na zadní nohy, břicho jakoby klesá dolů. Těsně před porodem (1-2 dny) pozorujeme otok vnějších porodních cest (vulvy). Samičky se méně pohybují, srst bývá často zježená, u některých se může objevovat výtok z očí. I to může naznačovat blížící se porod. Délka porodu závisí na počtu mláďat. Většinou samičky rodí v rozmezí 10 až 60 minut. Mláďata přicházejí obvykle na svět v poloze přední - tj. hlavou napřed. Někdy může dojít k prodloužení doby porodu. Příčinou déletrvajícího porodu může být velký počet mláďat, jejich vysoká porodní váha, únava samičky, ale i špatná poloha mláděte. Při poloze zadní (napřed zadníma nohama), totiž může především díky dlouhému ocasu mláďat dojít k uvíznutí mláděte v porodních cestách. Samička po porodu mláďata očistí, olíže do sucha. Zbytky plodových obalů a také placenty sežere. Ve volné přírodě je totiž nutné, aby případní nepřátelé nenašli žádné zbytky, které by pomohly odhalit novorozená mláďata. Mláďat se rodí v rozmezí l až 8, průměrně kolem čtyř. Ihned po narození vidí, jsou zcela osrstěná, mají zuby. Jejich porodní váhaje malá, obvykle mezi 5 až 15 gramy. Čím je mláďat více, tím menší bývají. Proto také u mnohočetných vrhů (nad 6 mláďat) dochází k poměrně častým úhynům mláďat.